HT HT
   
More Lanuages
SRI LANKA   Sri Lanka
   
Destinations   Sri Lanka
HT
 
Sri Lanka, Hppy Travels
  Anuradhapura
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Anuradhapura, den första huvudstaden på Sri Lanka, som dateras tillbaka så långt som till 300 f. Kr. är födelseplatsen för Sri Lankas antika civilisation. Under dess långa historia har staden påverkats starkt av religiösa och kulturella influenser från Indien. Den viktigaste och mest signifikanta händelsen av alla var introduktionen av buddhismen till Sri Lanka. Detta markerade början på en ny era och formade grunden till den singalesiska kulturen och som spirituellt revolutionerade nationen.
Förutom detta så blomstrade konst och arkitektur där magnifika palats, skulpturer, utsmyckade trädgårdar och enorma tempel konstruerades. Storheten i denna civilisation märks idag bland annat genom arkeologiska bevis på att de redan för tusentals år sedan hade både sjukhus avsett för människor samt ett veterinärsjukhus avsett för deras djur. Förundransvärt är också de komplexa bevattnings- och avloppsystem som ingenjörerna redan på den tiden lyckats konstruera.
Anuradhapura återfinns idag på UNESCOs världsarvslista på grund av det som idag finns bevarat av dess forna storhet. Den heliga tempelfikusen, de antika klostren och stuporna vittnar om Anuradhapuras betydelse som helig plats.

     
Bland dessa historiska platser finns åtta platser för vördnad, s.k. veneration som går under namnet ”atamsthana”. Detta är bland de flesta buddhister en plats dit man bör göra en pilgrimsresa till någon gång i livet.

De åtta platserna för veneration är:
Sri Maha Bodiya , Ruwanweliseya , Thuparamaya, Lovamahapaya, Abhayagiri dagaba, Jetavanarama, Mirisaveti stupa, Lankarama
HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Polonnaruwa
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Polonnaruwa som ligger 104 km sydöst om Anuradhapura och är den näst mest antika staden på Sri Lanka. Det sägs ha varit känt som ”Kandawuru nuwara” när Anuradhapura var den kungliga huvudstaden. Det var år 1070, efter att Anuradhapura fallit, som Polonnaruwa blev huvudstad på Sri Lanka. Efter att ha utstått en rad indiska invasioner så var Polonnaruwa influerat av hinduiska och tamilska arkitekttraditioner. Ett av de bästa exemplen på detta är Shiva Deval, ett hindutempel från 1300-talet.
Trots detta har staden en omfattande mängd buddhistiska tempel, stupor, och stenavbildningar av Buddha. ”Gal Viharaya” som innehåller en imponerande mängd Buddhaavbildningar inristade i en bergsvägg är ett forna Sri Lankesiskt mästerskap. Under 1200-talet, under kung Parakramabahus styre, nådde den kungliga huvudstaden Polonnaruwa sin topp. Ståtligheten avspeglat av de stora byggnaderna, det kungliga palatset och de remarkabla bevattningssystemen bidrog alla till denna framstående period. ”Parakrama Samudraya”, den stora handgjorda reservoaren, avslöjar storheten av denna antika värld och är ett av landmärkena i denna världsarvsstad. På grund av sjöns storlek brukar den också kallas Parakramahavet.
     
Polonnaruwa var ett under för sin tid och är definitivt värt ett besök idag på grund av sin tid som en levande och livfull huvudstad i navet av det Sri Lankesiska samhället. Den gamla staden är enorm och fortfarande välbevarad.
Polonnaruwa är, precis som Anuradhapura, idag listat på UNESCOs världsarvslista och tillhör ett av de ställen som bör besökas vid en visit till Sri Lanka om historia och kulturarv fascinerar dig.
HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Colombo
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Colombo, på Sri Lankas västkust, är den kommersiella och finansiella huvudstaden i Sri Lanka.
Det strategiska läget, i närheten av vältrafikerade sjöfartsleder mellan öst och väst, har bidragit till hur handel och utländsk påverkan fundamentalt har gjort avtryck i landets historia. Colombo har varit ett vältrafikerat handelscentrum i nästan 2000 år och var välkänt bland sjöfarare från Kina, Persien och arabvärlden. Portugiserna var de första européerna som kolonialiserade landet och byggde befästningar inne i Colombo när de tog över staden 1505. 1656 blev staden omvandlad till en riktig sjöfartsstad av holländarna; men, det var britterna som först gjorde Colombo till huvudstad. Det singalesiska kungadömet i Kandy föll 1815 i britternas händer och det var då som de lät etablera sig i Colombo och gjorde det till huvudort i kolonin.
Trots den kraftiga urbaniseringen och de många byggnationerna av moderna byggnader så kan man genom murarna och fästningsvallarna i det över 500 år gamla fortet fortfarande känna av den koloniala känslan som genomsyrar denna gamla stad. Utöver alla kolonialbyggnader som man kan se i stadsdelen the Fort, som exempelvis Cargills varuhus, finns det en rad imponerande byggnader från förr såsom den gamla parlamentsbyggnaden, Galle Face Hotel, Wolvendaal kyrkan och nationalmuseet.

Även om staden innehar färre sevärdheter än många andra ställen på ön är det fortfarande tillräckligt livligt och färgsprakande för flera dagars besök. Colombo är en blandning av gammalt och nytt, tradition och modernisering samt öst och väst vilket bidragit till den nuvarande karaktären.
På senare år har Colombo förtjänat sitt rykte som underhållningscentrum på ön. Parker, barer, klubbar, restauranger och kasinos har öppnat över hela staden och bidrar till ett pulserande nattliv. Framförallt lockande är de många fantastiska restaurangerna med sina omväxlande menyer och specialiteter som till och med kan bidra till att det är svårt att lämna staden efter man har fått smak på dess delikatesser.
Colombo erbjuder även något för de köpsugna. Från köpcentrum, till små butiker till marknader så har Colombo någonting för alla turister. Det huvudsakliga området för lokalbefolkningen är i området Pettah där specialvaror säljs i basarmiljö. Å andra sidan finns Odel, Barefoot, Crescat Boulevard, Majestic City och Liberty Plaza som kan erbjuda en något svalare och mer omväxlande shopping upplevelse i inomhusmiljö.
Trots att det kan förefalla stökigt och bullrigt från morgon till kväll så erbjuder Colombo någonting utöver det som man kan hitta på resten av ön och bör inte missas.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Dambulla
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Dambulla, vackert omgivet av tät djungel och regnvattenreservoarer, är en stad som är känd för sin historiska och religiösa betydelse. Bergstemplet som är den främsta attraktionen i staden återspeglar den anmärkningsvärda kombinationen av historia, kultur och konst. Daterat tillbaka till 100 år f. Kr. är det ansett som ett av de bäst bevarade grottempelkomplexen på Sri Lanka. Templet hyser fem separata grottor som alla innehåller Buddhastatyer och historiska målningar över Buddhas liv. Namnet på de fem grottorna är Devaraja Viharaya, Maharaja Viharaya, Maha Alut Viharaya, Paschima Viharaya och Devena Alut Viaharaya.
Historiska bevis säger oss att platsen har varit bebodd så långt tillbaka som under Sri Lankas förhistoriska period. Kung Nissankama lät under sitt styre renovera grottorna och lät måla insidan av dem i guld. Sedan dess kallas ofta templet för det ”gyllene bergstemplet” eller ”Rangiri Dambulu Viharaya” som man säger på singhala. Statyerna och grottmålningarna i templet bär vittnesbörd om utvecklingen av Sri lankesisk konstutveckling. Statyerna som föreställer hindugudar stammar från 1100-talet och målningarna är gjorda primärt under 1800-talet.

Stigningen till templet, som ligger på ca 150 meters höjd över slätten nedanför, är en spännande upplevelse där apor leker i träden utmed stigen. Panoramautsikten från toppen är en av de bästa på Sri Lanka och förutom skog ser man slätt, reservoarer, risfält och Sigirya Rock som ligger ca 20 km bort.
På grund av sin skönhet, religiösa betydelse och historiska påverkan så är även Dambulla deklarerat som världsarv och återfinns på UNESCOS lista.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Galle
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Galle, provinsstaden i södra Sri Lanka, ligger 116 km från Colombo och var känt som den primära hamnstaden innan portugisernas invasion på 1500-talet. Staden har lyckats behålla sin historiska atmosfär och att blanda det gamla med en modern livsstil vilket har lett till att det verkligen är en av Sri Lankas ”hot spots”.
Galle är mest igenkänt för sitt holländska fort. Denna massiva och pittoreska fästning var byggd av portugiserna år 1620 men togs därefter över av holländarna 1667. Det har blivit deklarerat som världsarv av UNESCO och är ansett som det bästa exemplet på en befäst stad byggt av européer i södra eller sydöstra Asien. Därför är denna kända fästning en värdefull historisk juvel som står ut som en del av Sri Lankas värdefulla arv.
Stabiliteten, soliditeten och styrkan av fästningen sattes verkligen på prov under Tsunamin som drabbade Sri Lanka och speciellt de södra regionerna hårt under 2004. Mirakulöst stod fortet emot de massiva vågorna skyddade den gamla staden innanför befästningen emot vad som fullkomligt förstörde det mesta av de nyare delarna av staden Galle.

Den koloniala omgivningen sammanflätat med den varma sjöbrisen kommer otvetydigt att förtrolla dig när du vandrar de små gränderna inne i fästningen som än idag är ett populärt ställe att träffas och socialisera såväl för lokalbefolkning som för turister. De historiska byggnaderna och husen som du hittar innanför murarna vittnar på ett attraktivt sätt om samspelet mellan europeisk och sydasiatisk arkitektur.
Bland andra sevärdheter i Galle så kan man nämna de gamla holländska och engelska kyrkorna, rådhustorget, klocktornet och fyren som verkligt framstående. Den senare uppfördes 1848 och är den äldsta fyren på Sri Lanka.
En mer modern attraktion i Galle är den nya cricketstadion som vackert belägen lockar lokalbefolkningen i tusental så fort det vankas en ny match.
Det är idag många morer som lever tillsammans sida vid sida med den singalesiska befolkningen inne i fästningen. I tillägg till detta så är många av fastigheterna ägda av holländare, engelsmän, portugiser och tyskar vilket resulterar i att Galle ses om en levande symbol för Sri Lankas mångkulturella historia. Galle Fort är den enda platsen i Sri Lanka som finns med på UNESCOs världsarvslista som är bebodd.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Hikkaduwa
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Hikkaduwa ligger långt söderut utmed den västra kusten och är idag en populär destination för både lokala och utländska turister. En gång en liten fiskeby har nu vuxit till ett semesterparadis väl lämpat att ta emot internationella gäster.
Vackert är bara förnamnet när man försöker beskriva den gyllene sanden och korallreven som är de mest lockande faktorerna i Hikkaduwa. Utöver detta har de under delar av året perfekta vågor vilket gör det väl lämpat för surfare. Oavsett om du är nybörjare eller ligger på en mer avancerad nivå så lär du hitta lämpliga vågor här som blir ännu bättre trimmade av en ihållande frånlandsvind.
Även kite-och vindsurfing har blivit populära sporter på orten och se till att du inte missar en glasbottenbåt- eller snorkeltur då korallerna här är bland de vackraste i hela landet.
Samtidigt som det är den perfekta platsen för strandälskare så erbjuder Hikkaduwa också någonting extra för den partysugne. Nattlivet är livligt och man erbjuds en stor variation av pubar, nattklubbar, barer, discon och restauranger.
Sammanfattningsvis kan man säga att Hikkaduwa är väl värt ett besök om man betänker variationen och kombinationen av avkoppling och aktiviteter som man får här.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Kandy
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Kandy, som ligger i en dal omringad av berg, är den så kallade bergshuvudstaden av Sri Lanka och är efter Colombo den viktigaste staden i landet. Sluttningarna längs bergen är lummigt grönklädda och dekorerade med gnistrande vattenfall. Strömmar och floder och den stilla brisen i lövverken bidrar till den unika skönheten av denna speciella stad och dess omgivning. Denna fridfulla och charmiga bergsstad är oomtvistligt en underbar plats att spendera sin semester.
Kandy som grundades under 1300-talet var den sista kungliga huvudstaden på ön. Dess strategiska läge användes för att mota bort attacker från utländska makter som istället tog över kustområdena av ön. Den isolerade platsen i bergen bidrog till att en unik kultur växte fram. Detta har gjort att Kandy är och under de senaste sju århundradena har varit en stad av stor betydelse för Sri Lankas historia och kultur. I Kandy finner man bland annat Tandreliktemplet, the Temple of the Tooth, som innehåller den heligaste tandreliken av Buddha. Därför är Kandy också en stad av stor religiös betydelse för Sri Lanka och den Buddhistiska tron.
     

Kandyansk konst och arkitektur har länge varit aktad runt om i landet. Målningarna, träsniderierna, stenskulpturerna och smyckesindustrin men sin fina design och glimrande ädelstenar återspeglar kreativiteten och det unika i regionen.
Olikt Anuradhapura och Polonnaruwa speglar Kandys arkitektur enbart tron, traditionerna och kulturen i den Kandyiska kulturen. Det finns många helgedomar och tempel i och omkring denna stad där du kan se målningar, fresker, trä och stenskulpturer som illustrerar symboliken i denna konst och arkitektur. Exempel på sådana platser är Degaldoruwa, Gadaladeniya, Lankathilaka och Ambekke.
Kandyansk dans är en annan symbolisk kulturskatt från Sri Lanka. Hundratals lockas att bevittna detta skådespel av rytm och dans varje kväll i Kandys konst- och kulturcenter.
I juli/augusti varje år lockas tusentals lokala och utländska turister till Kandy. Det är då dags för ”Kandy Perahera”, en festival då den berömda tandreliken bärs genom staden på en rikligt utsmyckad elefant. Paraden anses vara en av de mest praktfulla i Asien och består av tusentals dansare, trumslagare, akrobater, fackelbärare och andra attraktioner. Hundratals elefanter iklädda exklusiva tyger och dekorationer som lunkar med i paradens rytm är en av de absoluta höjdpunkterna.
Kandy är också spännande om du är shoppingsugen. Det finns en rad moderna butiker men framförallt mer traditionella butiker och marknader som gör det till en intressant upplevelse för turisten. Souvenirer, träfigurer, ädelstenar, smycken, lokala konstverk och lädervaror är alla exempel på det som Kandy är känt för att locka med.
Baserat på alla dessa faktorer så är även Kandy inskrivet på UNESCOs världsarvslista vilket understryker att det är en destination som inte ska avfärdas vid ett besök på Sri Lanka.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Nuwara Eliya
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Detta är en sannerligen vacker och pittoresk stad som kommer att tjusa dig med sin magnifika utsikt och sina vyer.
Nuwara Eliya är beläget på drygt 2000 meters höjd och är den huvudsakliga tillflyktsorten i Sri Lankas berg. Staden som ligger nära foten av Pidurutalagala, landets högsta berg, och är en naturlig skatt omgivet av lummiga gröna dalar, teplantage och terrassodlingar. Allt detta i ett svalt och behagligt klimat och ofta med spektakulär dimma som lurar i bakgrunden. Stora och små vattenfall är en vanlig syn när vattnet försöker finna närmaste vägen ner för berget och den gröna omgivningen i kontrast till de vassa bergen ger ett imponerande intryck. Nuwara Eliya behåller sitt rykte som en av de mest populära platserna på Sri Lanka för smekmånadspar men lockar också många resande från hela världen.
Stadens historia sträcker sig ungefär 200 år tillbaka i tiden. Det sägs att platsen där staden nu ligger upptäcktes av misstag av en kolonial statstjänsteman under namnet John Davy år 1819 då han gick vilse under en elefantjakt.
     
Dock var det under styret av guvernör Edward Barnes på 1830-talet som staden började växa till någonting meningsfullt. Vid den tiden hade kaffeplantagen börjat etableras i regionen och Nuwara Eliya började utvecklas till ett kommersiellt center för detta. Under 1847 introducerade engelsmannen Samuel Baker grönsaksodlingar i regionen vilket också gjorde Nuwara Eliya till distributionscenter för detta ut till hela landet.
Det stora lyftet kom under 1870 talet då Sir James Taylor introducerade te plantan till Sri Lanka. Sedan dess har Nuwara Eliya blivit tehuvudstaden på ön. När man börjar klättra uppför kullarna så känner man inte bara av det kyligare klimatet utan också aromen av te i luften från en av de många tefabrikerna. Ett besök på en plantage och i en fabrik är väldigt intressant och helt klart värt tiden. Där kan man få uppleva hur te blir till och få se hur hela processen går till för att skapa det världskända ”Ceylonteet”.
Trots en del moderna byggnader inne i staden så lockar Nuwara Eliya med sina många engelska kolonialbyggnader som bjuder på en typ av nostalgisk charm och ger staden karaktär. Det gamla postkontoret, Treenighetskyrkan, Grand hotell, Golfklubben, Hill Club och en hel del historiska hotell finns kvar i staden för att spegla dess historia. På grund av sin historia, sin arkitektur och det något svalare klimatet är det inte konstigt att staden fortfarande kallas för ”Lilla England”.
Förutom staden i sig finns det mer att erbjuda. När det kommer till rekreation så bjuder staden på golf, hästridning, vandring och båtturer. Golfbanan i Nuwara Eliya är en av de äldsta i Asien och är högt ansedd för sin skönhet.
Det populäraste av alla de magnifika vattenfallen man kan beskåda i närheten inkluderar Devon, St. Clair, Lovers Leap, Kirindioya falls, Ramboda falls, Garandi Falls, och Abardeen Falls. Hakgala Garden, Victoria Garden, Ambewala Farm och Horton Plains är några av de mest besökta turistdestinationerna I närheten. Gregory lake heter stadens sjö och regeringen håller på att utveckla en lovande turistzon i anslutning till den vilket kommer att bidra till stadens dragningskraft ytterligare.
 
HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Pinnawala
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Beläget i Kegalledistriktet är Pinnawala en intressant avstickare bara 30 minuter ifrån vägen mellan Colombo och Kandy. Hundratals besökare kommer hit varje dag för att få en chans att komma nära dessa magnifika djur.
Detta är ett ”elefantbarnhem” med syfte att hjälpa de elefanter som har blivit föräldralösa, skadade eller är i behov av specialhjälp. Startat 1975 och idag erbjuder Pinnawala plats för runt 80 elefanter på samma gång inklusive alla de elefanter som föds där. Därför är det känt som en av de bästa och största elefantuppfödningsinstitutionerna i världen. Här kan du verkligen komma dem nära och det är fantastiskt att se hur dessa gigantiska djur föds upp av sina mänskliga fosterföräldrar som ger dem den mest kärleksfulla uppfostran och miljö som de kan.
Mellan 09.15 och 13.15 är det matningsdags för elefantungarna och man kan få se hur dessa jättebebisar matas med flaska. Mellan 10.00 och 14.00 brukar de ta ner alla elefanterna för sitt dagliga bad. Att se dessa imponerande varelser leka, rulla runt och skvätta ner varandra är en härlig syn som man kommer ihåg och vill dela med sig av.
     
 
HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  Sigiriya
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Sigiriya stenfästning har av en del blivit utnämnt till ett av världens 8 underverk. Med sin unika skönhet lockar den tiotusentals besökare varje år. Det faktum att den är lokaliserad på toppen av ett geologiskt fenomen, en stor klippa som sträcker sig rakt upp ifrån slätten, gör det till en verkligt fascinerande syn. Detta är den arkeologiskt mest populära och mest besökta attraktionen på hela Sri Lanka.
Sigiryia har en lång och monumental historia som kan dateras nästan 5000 år tillbaka i tiden. Tidiga bevis tyder på att detta område var bebott även under den mesolitiska eran (perioden mellan äldre och yngre stenåldern). Dock är själva fästningen byggd av kung Kassapa vilket summerar dess väldiga betydelse.
Det finns också en intressant legend som förklarar bakgrunden till varför fästningen byggdes. Det sägs att palatset byggdes som fästning av just Kung Kassap under det femte århundradet f. Kr. efter att han mördat sin far och fördrivit sin bror för att själv kunna överta tronen. Ruinerna av detta palats och dess defensiva murar kan fortfarande ses på toppen av klippan.
     
Under 11 av de 18 år han styrde bodde kungen här och utvecklade palatset och staden runt omkring. Efter hans död donerades hela palatset till ”the Sangha”, den Buddhistiska spirituella församlingen, och blev en tillflyktsort för munkar ända fram till 1300-talet.
De imponerande spåren av denna antika stad avslöjar dess unika arkitektoniska drag och anlagda trädgårdar vilket tyder på en väl genomtänkt stadsplanering. Även Sigiriya är ett UNESCO världsarv och kanske det mest betydande av alla Sri Lankas åtta stycken.
Förutom palatset och staden så omgärdas Sigiriya av ett nätverk av vattenparker och trädgårdar som anlagts geometriskt. Arkeologiska undersökningar har avslöjat mekanismen bakom vattenförsörjningen och avslöjat ett av alla tiders mest invecklade bevattningssystem.
Sigiriya är också känt för sina freskmålningar som kallas ”The Maidens of the Clouds”, jungfrurna från molnen på svenska. Man tror att dessa målningar porträtterar överjordiska nymfer som stiger ur molnen; ”apsaras” kallas de på singalesiska. Bortanför dessa fresker finns den så kallade spegelväggen där antika singalesiska texter finns bevarade som beskriver skönheten i målningarna. Utöver detta kan man också upptäcka det gamla klosterkomplexet som är gömt i grottorna. The Audience Hall och the Cobra Hood Cave är två huvudsakliga attraktioner.
Utöver allt detta kallas också Sigiryia för ”Lion Rock”, Lejonklippan, på grund av det gigantiska stenlejon som stod vakt vid trappan som leder upp till toppen där palatset låg. Trappan låg bakom denna staty så för att komma upp fick man gå igenom lejonets mun. Dock kan man idag bara se de väldiga lejontassarna.
Klättringen upp till toppen på denna 200 höga klippa är ett härligt äventyr som också bjuder på fantastisk utsikt över det vackra landskapet runt omkring.
 
HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
Sri Lanka, Hppy Travels
  National Parks
Sri Lanka, Hppy Travels
 
     
Sri Lanka Destinations  
Yala nationalpark

Lokaliserat i den sydöstra delen av Sri Lanka täcker Yala nationalpark ett område av 127000 hektar, dock är enbart ca 14000 hektar öppna för allmänheten. Den är känd som den näst största nationalparken i landet och är ett ekologiskt mästerverk på grund av sitt varierade ekosystem som inkluderar fuktig monsunskog, torr monsunskog, lövskog, slätter, färskvattensjöar, marina våtmarker och sandstränder. Alla dessa ekosystem är värdar åt en otroligt varierande flora och fauna.
I Yala lever det 44 olika typer av däggdjur. Elefant, läppbjörn, leopard, vattenbuffel, makak, sibetkatt, loris och den utrotningshotade fiskarkatten är bara några exempel.
Nationalparken är också ett paradis för fåglar. Det finns mer än 200 arter varav sex av dem är inhemska. Det finns ungefär 90 våtmarksfåglar i Yala och ungefär hälften av dem migrerar. Fiskgjuse, häger, ibis, stork, örn, påfågel m.m. är bara några av dem.
     
Bundala nationalpark

Bundalas våtmark ligger i den södra provinsen nära staden Hambantota. Detta är hem till inhemska och migrerande fåglar och är värd för många av dessa migranter under vinterhalvåret. Detta är känt som ett fågelparadis med över 200 olika arter varav vissa endast kan skådas här. Nationalparken är mest känd för den stora flamingon som besöker Bundala med över 1000 flamingos i varje flock.
Utöver detta är våtmarken även hem till 32 olika arters fisk, 15 olika amfibiearter, 28 arters reptiler, 32 olika däggdjur och 52 olika sorters fjärilar. För naturälskaren är Bundala ett fascinerande plats att besöka.

Wasgamuwa nationalpark

Wasgamuwa, central beläget i norra Sri Lanka, med en yta på nästan 37000 hektar är en av de naturliga parkerna som uppvisar absolut rikast biologisk mångfald när man räknar in både flora och fauna. Den kända faunan innehåller 23 arters däggdjur, 143 fågelarter (varav 5 är endemiska till Sri Lanka), 35 reptilarter, 15 arter av amfibier 17 fiskarter och 52 olika fjärilssorter. Wasgamuwa är också en idealisk plats att skåda stora flockar med elefanter i sin naturliga miljö.

HT
Sri Lanka, Hppy Travels HT Sri Lanka, Hppy Travels
Top
 
 
HT HT